Bulgarian English French German Portuguese Russian Spanish

Мисли и цитати

Клетва на Хипократdr-baldaranov-hippocrates
В името на Аполон – лечител, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.
На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.
Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.
Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!
Хипократ 

***

Обикновено, когато болният оздравее, всички приписват това на боговете, а когато болният умре, всички приписват това на лекарите.
Хипократ

***

„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи.” 
Хипократ (420 г. преди н.е.)

***

Лекарят може да стане всякакъв, но всеки не може да стане лекар!
Неизвестен автор

*** 

В диференциалната диагноза не са страшни болестите, за които си мислите. Страшни са болестите, за които не мислите!
д-р Варлам Макаридзе

***

Ние сме трима - аз, ти и болестта. Чиято страна вземеш ти, тя побеждава!
Авицена

***

Не се лекувайте по книга! Може да умрете от печатна грешка!
Марк Твен

***

Бързайте да се лекувате с новите лекарства – те действат само през първата година след откриването им!
Зигмунд Фройд 

***

Човек вижда толкова, колкото знае.
Гьоте

***

Звучи като ирония на съдбата, че моят лекар ми предписа да пия нитроглицерин...
Алфред Нобел

***

Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.
Алберт Айнщайн

***

Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения...
Б. Ръсел

***

…Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо…
Константин Иречек, 13.12.1881г.


д-р Иван Балдаранов 

Специалист Кожни и полово-предавани болести

Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 100, ет.5, каб. 51

тел.(+359) 0888 937 488
www.baldaranov.com