Bulgarian English French German Portuguese Russian Spanish

Коригиране на бръчки и моделиране на лицето

korekcia-brachkiЗапълването на меките тъкани чрез инжектиране в кожата на различни субстанции, наричани още импланти или филъри, отдавна е предизвикателство пред естетичната медицина и дерматохирургиятa. Методиката позволява заличаване на бръчки, отстраняване на дефекти и деформации, ремоделиране на устните, брадичката, скулите и други области на лицето, като спестява на пациентите подлагането на пластични хирургични интервенции. По този начин се постигат забележителни резултати веднага след процедурата без да се налага болнично лечение, обща анестезия, ползване на скъпа апаратура и откъсване на пациентите от работа и социален живот, което заедно със сравнително по-ниската цена прави метода предпочитан от лекари и пациенти. 

Прочети още: Коригиране на бръчки и моделиране на лицето

Проблемът "суха кожа"

suha-kojaС настъпването на зимните месеци се увеличават пациентите с оплаквания от “суха кожа” и влошаване на някои хронични кожни заболявания, като атопичен дерматит, невродермит, екзогенна и себорейна екземи, псориазис, ихтиози и много други. Около 1/4 от хората имат склонност към развитие на симптомите на “суха кожа” – т.нар. кожна ксероза. Това състояние е особено често при децата до 10 год. и възрастните хора над 60 год. и се характеризира с по-малко еластична, грапава, залющена и склонна към развитие на инфекции и възпалителни промени кожа. Най-засегнатите зони са ръцете, подбедриците и лицето, но симптомите могат да се наблюдават по всяка част на тялото и обичайно са придружени от сърбеж с различна интензивност.

Прочети още: Проблемът "суха кожа"

Зимата - сезонът на атопичните дерматити

atopichen-dermatitАтопичният дерматит, наричан още атопична или ендогенна екзема, е най-често срещаното кожно заболяване на детската възраст, започващо преди 1-вата година на детето. Засяга около 12% от населението, предимно в индустриализираните страни. Причините за развитие са комплексни – наследствени фактори, атипичен отговор на външни алергени и свръхактивност на имунната система. Проявите варират от незначителна сухота на кожата до силно изразени възпалителни прояви винаги придружени от интензивен сърбеж. Атопичният дерматит има хроничен, цикличен ход с фази на затишие и обостряне, протичащ в три възрастово обособени стадия. 

Прочети още: Зимата - сезонът на атопичните дерматити

Алергичен контактен дерматит

contacten-dermatit

Заболяването алергичен контактен дерматит може да бъде причинено от множество вещества, попадащи върху кожата. Те се наричат „контактни алергени”. Повечето хора не реагират на алергените. Само тези, които са развили алергия към някоя субстанция получават сърбящ обрив при следващ контакт с нея. Този механизъм се нарича „алергична реакция от забавен тип”. Агресивни субстанции като киселини, основи, разтворители, сапуни и детергенти могат да предизвикат неалергични кожни реакции при всеки индивид. Те се наричат „иританти”, а предизвикания от тях дерматит иритативен контактен дерматит.

Прочети още: Алергичен контактен дерматит

Тъмната страна на потъмняването

rak-koja"Излагането на слънце е здравословно". Преди да го изречем, в началото на дългоочакваната пролет, нека да научим повече за рисковете от ултравиолетовата радиация. Слънцето излъчва едновременно видими и невидими лъчи. От невидимите, познати като ултравиолетови (UV) до земната повърхност достигат UV А и UV B лъчи. Трябва да знаем че няма „безопасни” UV лъчи. И двата вида в различна степен предизвикват потъмняване, изгаряне и слънчева увреда на кожата. Вредните UV лъчи са по-интензивни през лятото, на по-висока надморска височина, и по-близо до екватора. Тяхното въздействие се засилва при ветровито време и отразяване от водни басейни, пясък и сняг. Облаците не пречат на UV лъчи да достигат до земята.

Прочети още: Тъмната страна на потъмняването

д-р Иван Балдаранов 

Специалист Кожни и полово-предавани болести

Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 100, ет.5, каб. 51

тел.(+359) 0888 937 488
www.baldaranov.com