Bulgarian English French German Portuguese Russian Spanish

Д-р Иван БАЛДАРАНОВ
Специалист Кожни и венерични болести

ВАШАТА КОЖА И ВАШИЯТ ДЕРМАТОЛОГ

Трябва ли да полагате грижи за кожата си? 
glowing-skin
Разбира се! Kожата е най-големия и един от най-сложните органи в човешкото тяло, взаимодействащ с всички други органи и системи. Нейната основна цел е предпазване на тялото от агресията на околната среда. Кожата ежедневно води доста битки! Тя понася вредните въздействия на слънцето, вятъра и влагата, топлината и студа, замърсяването и различни инфекциозни агенти.
Кожата играе важна роля за вашия външен вид. Грижейки се за нея, вие й помагате да функционира добре и да изглеждате здрави.

Прозорец на здравето
Кожата ви отразява вашето здравословно състояние. Когато сте здрави, кожата ви блести. Когато сте болни, не се храните добре или сте под стрес, кожата го показва. Тъй като тя си взаимодейства с другите органи, може да ви предупреди и за здравословните проблеми, които възникват в тялото ви, преди да се появят други симптоми.

Как мога да се грижа за кожата си?
Ето няколко прости стъпки, които повечето хора могат да предприемат за защита на кожата си:
• Ако имате нормална или суха кожа, използвайте емолиенти (хидратиращи средства) и измиващи препарати не съдържащи агресивни сапуни.
• Предпазвайте се от рак на кожата като ежедневно използвате слънцезащитен крем (SPF 15 или по-висок слънцезащитен фактор), носите защитно облекло на открито и избягвате прекомерното излагане на слънце и създаването на изкуствен тен.
• Носете ръкавици, когато миете чинии, използвате разяждащи химикали, по време на работа в градината или при извършване на други вредни за кожата на ръцете дейности.

Каква роля играе дерматологът в грижата за кожата ми?your-dermatologist
Дерматологът е лекаря специалист, който не само лекува кожните зоболявания, но и ще ви помогне в грижите за вашата кожа по няколко начина:

Диагноза и лечение - Дерматологът диагностицира заболяването на кожата като отчита вашите симптоми, преглежда ви и провежда необходимите изследвания, преди да ви назначи лечение. Ако имате симптоми на заболяване на кожата, уговорете си преглед с дерматолог, колкото е възможно по-скоро.

Превенция - Дерматологът ви показва как да следите кожата си за признаци на рак или други кожни заболявания. Той може да ви предпази от ненужно прилагане на вредни медикаменти и процедури, агресивно рекламирани или препоръчани от некомпетентни хора. Той прави това посредством своето специализирано образование и практическа квалификация.

Хирургия - Дерматолозите са също така кожни хирурзи. Те често извършват малки оперативни интервенции на кожата и ноктите, за профилактика, лечение или по естетични показания.

Медицинско-козметични процедури - Дерматологът може да подобри външния вид на кожата, увредена от стареене, слънчева светлина или заболяване. Най-честите методи, по които той прави това включват: химичен пилинг (форма за възстановяване на кожата и лечение на белези), инжектиране на филъри и Ботокс (за лечение на бръчки), електрокоагулация, лазер-терапия и криотерапия (за отстраняване на образувания по кожата), склерозираща терапия за разширени кожни капиляри.

Има ли определена възраст, на която трябва задължително да посетите дерматолог?
Не. Дерматолозите лекуват хора от всички възрасти. Кожните проблеми могат да засегнат всеки - от новороденото до възрастните хора. Добра идея е да посетите дерматолог като възрастен, дори ако никога не сте имали проблеми с кожата. Той може да помогне в ранното откриване на заболявания като например рак на кожата, който е най-честото злокачествено заболяване в човешката патология.

Какви често срещани заболявания лекуват дерматолозите днес?
Дерматолозите провеждат ефективно медикаментозно и хирургично лечение при заболявания на кожата, косата и ноктите. Ето някои от тях:

Акне – Поява на комедони (запушени пори), пъпки и по-дълбоки възли (възпалени кисти), които се появяват в себорейните области на лицето и тялото. Засяга повечето тийнейджъри, но нерядко и възрастните. Акнето е едно от най-честите заболявания на кожата. Своевременното медицинско лечение може да намали белезите и психологическите проблеми, причинявани от тежките форми на заболяването.

Микози – Обобщаващ термин за различни гъбични инфекция. Влагата от изпотяване и непроветриви обувки създават идеални условия за развитие на гъбички по ходилата, а прекомерната употреба на антибиотици и болестите на обмяната са предпоставка за развитие на кандидози.

Херпес – Вирусът на херпес симплекс може да предизвика поява на групирани мехурчета, наречена херпес. Вирусът има две разновидности. Едната се появява около устата, а другата в областта на гениталиите.

Алопеция – Косопада има различни форми с разнообразна етиология. Най-често се среща андрогенната алопеция. Новите лекарства могат да помогнат за намаляване на плешивостта при повечето пациенти.

Уртикария - Другото име за уртикария е „копривна треска". Това е единственото кожно заболяване, чиито обриви траят няколко часа, изчезват без да оставят следа и отново се появяват по друга част на тялото. Уртикарията предизвиква силен сърбеж. Тя бива алергична (към храни, медикаменти и др.алергени) и неалергична при придружаващи други заболявания (инфекциозни, паразитни, имунологични).

Проблеми с ноктите – Промените по ноктите могат да бъдат признак на общи заболявания. Посетете дерматолог, ако ноктите ви са удебелени, твърди и болезнени или забележите лющене, бели петна и червени линии по тях.

Псориазис - Носещ името си от гръцката дума за "сърбеж", псориазисът е може би най-известното хронично кожно заболяване. При псориазис кожата образува червени, уплътнени плаки, покрити със сребристи люспи. Най-често псориазисът засяга кожата на главата, лактите и колената.

Екзема или дерматит – разнообразни обриви характеризиращи се със силен сърбеж или болка. Причините са разнообразни: алергични реакции, механично дразнене, продължително излагане на топлина и влага, контакт с агресивни химикали. Често срещани са различните екземи на ръцете.

Брадавици – причиняват от човешкия папиломен вирус. Четирите най-често срещаните видове брадавици са брадавици по ръцете, ходилата, лицето и генитални брадавици. Те обикновено са безсимптомни, но са опасни поради онкогенния потенциал на вируса.

Неразделна част от дерматологията е венерологията – лечението и профилактиката на заболяванията предавани по полов път.

Какво мога да очаквам от посещението ми на дерматолог?
• Професионален интерес към вашите кожни проблеми.
• Побробно снемане на анамнеза и физикален преглед.
• Назначаване на необходимите кръвни тестове, микробиологични или хистологични изследвания.
• Обсъждане на вашето състояние, различните методи за лечение и възможни неблагоприятни реакции към лекарства, които дерматологът ви предписва.
• Приблизително време за провеждане на лечението и прогнозни разходи.
• Информация за необходимите контролни прегледи и посещения.

Какви промени се случват в областта на дерматологията?
Много промени са настъпили в тази област на медицината. Дерматолозите познават нови начини за ефективно лечение на кожните заболявания, които помагат за възможно най-бързото оздравяване на пациентите.

Д-р Иван Балдаранов
По материали на AAD 

 

д-р Иван Балдаранов 

Специалист Кожни и полово-предавани болести

Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 100, ет.5, каб. 51

тел.(+359) 0888 937 488
www.baldaranov.com